Trondheim, vakre Trondheim.

Sist torsdag bråbestemte kjæresten og jeg oss for å bestille hotellrom og togbillett til Trondheim. Tiden for avreise var få timer fram i tid, så vi kasta klær i en koffert og dro avgårde med det samme. Etter 7 timer på tog og 16 (!) Mikke Mus-kryssord (!!) var vi endelig fremme, og jeg visste at oppholdet kom til å bli vellykket idet toget rullet inn på Trondheim stasjon. For en fantastisk nydelig by! Dette innlegget skal allikevel ikke bli en oppramsing av alle positive adjektiv jeg finner passende i en beskrivelse av Trondheims atmosfære, gater, uteliv og lokalbefolkning. Jeg skal også ta behørig hensyn til hovedstaden vår, og fortelle hvor jævlig langt utenfor stigen over fine byer den plutselig havnet, etter å ha fått Trondheim å sammenligne med.

Jeg er egentlig ikke noe utpreget bymenneske. Visst liker jeg veldig godt å besøke de store tettstedene i Norge, men synes stort sett alltid at det er stas å vende nesen hjem etter endt ferie. Som bygdejente får jeg etterhvert nok av biltuting, å vente på grønt lys, gjenger med mørkhudede juggelselgere, kø på offentlig toalett og nedtaggede vegger. Etter en langhelg i Trondheim derimot, kviet jeg meg veldig for å pakke bagasjen ut av hotellrommet igjen, og sette meg på toget over Dombås. Vi snakker klump i halsen og tårer i øynene - seriøst. Jeg tror jeg ble frelst.

Trondheim er virkelig annerledes enn andre byer jeg har besøkt i Norge, og det har etterhvert blitt ganske mange. Jeg fikk en ordentlig godfølelse av å trave gatenettet fram og tilbake, for det tok tilsynelatende aldri slutt på trivelige omgivelser. I ettertid tar jeg meg i å mimre tilbake til de forskjellige bydelene, og hvor godt det var å kjøpe seg en is og titte inn gjennom butikkvinduer, hånd i hånd med kjæresten. "Åh, jeg savner Midtbyen", "oh my god, om jeg bare kunne sittet på en benk på Solsiden nå!", "åh, jeg vil besøke Bakklandet!". Jeg har så lyst til å reise tilbake at jeg nesten vurderer å rane noen for penger.

Hvor får man den samme følelsen i Oslo - byen jeg studerer i? "Åh, nå fikk jeg en utrolig trang til å dytte meg fram i nedre del av Karl Johan, gjennom trafikkorket ved Plata, og over til Byporten." Stedet som bugner over av søppel, hookers og vannskadde fasader. Citylove <3 Okei, der dro jeg kanskje fram et av hovedstadens minst sjarmerende strøk, men hallo - dette er sentrum i Oslo, det første turistene får se når de ankommer med tog eller buss. Dette er førsteinntrykket mange får av byen, folkens, og det er meget begredelig. Og hva er tilsvarende inntrykk man får når man drar turistkofferten sin ut av toget i Trondheim? La oss nevne utsikten over Norges nye rockemuseum, ei bru over en sidearm av Nidelven, og ei bred, ryddig gate med kaffebarer og eiketrær. 

Og om Trondheim er fantastisk på dagtid, er også utelivet om kvelden helt vanvittig moro. På de dagene jeg var der stakk vi innom to veldig forskjellige barer - en arabisk-inspirert liten hule på Solsiden som spilte standard 80-talls partymusic, og en midt i sentrum som var pure metalheaven med Pantera, Megadeth og Kreator over høytalerne. I løpet av disse besøkene rakk jeg å bli overrasket flere ganger, ikke bare over ekstremt bra musikk og billig øl - lokalbefolkningen i Trondheim var også usedvanlig hyggelige. Kjæresten hadde møtt en gammel studiekamerat på den første baren vi satte oss ned på, og de begynte etterhvert å nerdeprate om sære filmer jeg aldri har hørt om. Jeg hadde med andre ord ikke særlig mye å bidra med i samtalen, noe den jevngamle jenta på andre siden av bordet tydeligvis merket seg. Hun kom derfor bort, ba meg på en drink og dro meg med tilbake til gjengen sin - de syntes nemlig det var så trist å se noen kjede seg på en fredagskveld! Fortell meg om en lignende erfaring fra Oslo, og du skal få en stor, stor is. 

I hovedstaden har jeg fått inntrykk av at jenter som beveger seg på utesteder har en meget kritisk og forhåndsdømmende holdning mot andre av samme kjønn. Det er pinlig primitivt å se mange av dem skyte rygg og konkurrere om å kle seg mest mulig dristig for å markere territorium. Det er håpløse greier, og ofte arter kvelden seg som en villig-jente-søker-kåt-gutt-maraton. Spar meg. I Trondheim opplever man en mye varmere og inkluderende atmosfære med det samme - alle snakket med alle på tvers av utseende, alder og kjønn for å skape best mulig stemning. Det kaller jeg hyggelig og sivilisert!

Ikke vil jeg si at jeg forskjønner byen så veldig heller - visst har jeg ikke tenkt til å være naiv og si at Trondheim er paradis på jord. Men jeg holder en knapp på at byen fostrer generelt trivelige mennesker, rett og slett fordi omgivelsene er så trivelige. Hvordan kan en være trist og lei på et slikt sted, og hvordan kan man få lyst til å være slem mot random people når majoriteten er i godt humør og lager god atmosfære? Under mitt tredagers opphold i Trondheim hørte jeg også sirener kun én gang. Denne ene gangen var i tillegg også lyd fra en ambulanse, og ikke en politibil på vei for å stoppe gateslagsmål eller knivdrap. I Oslo blir jeg som regel møtt av et helt sireneorkester som holder konsert store deler av dagen, uansett hvilken dag jeg velger å besøke byen. Tilfeldigheter?Har du vært i Trondheim? Hva synes du i såfall om byen i forhold til Oslo? Finnes det steder i hovedstaden som kan redde den fra å bli oppfattet som slum hos meg i all fremtid?

Dagens låt:
The Shortest Straw - Metallica
Skaff meg ei leilighet i Trondheim. NÅ.

4 kommentarer

bangyourhead

17.apr.2010 kl.18:33

Hva var det å hente på denne turen da?;) Ja, Sonisphere virker rått. Else skal dit! Vet ikke engang om jeg kommer meg på Hellfest, men krysser alle lemmer for det!!

Wow, det var litt av en mix. Nå begynner jeg nesten å sleve her.

bangyourhead

17.apr.2010 kl.18:35

Ja, der fikk jeg jo svaret med en gang. Har vært ute og reist selv og kjenner godt igjen følelsen!

bangyourhead

19.apr.2010 kl.20:25

Hehe, reise hjem igjen var ikke noe gøy nei. Fikk sitte på buisness class, men ellers bare kjipt:P Men dette fungerer på et mystisk vis, og jeg skal ned igjen i juni:) Skal søke Fashion&Design, men står godt fast og er passe frustrert! Har likevel satt meg som mål å bli ferdig før helgen. Ja, er det ikke bare til å søke da? Må jo være deilig å faktisk like plassen man studerer på, hehe.

What?! NEI! Burn er ekkelt! Funker i drinker da..

Pinhead

23.apr.2010 kl.20:02

Yup, like over! Global pass ftw:D Tror jeg skal finne et superbillig fly til københavn og ta tog derfra for å spare tid, det vil visst ta meg halvannet døgn å reise ned med bare tog. Noen anelse om hvor lang tid det tar fra Rotterdam til Bergen?

2000 kroner for Oslo/Trondheim?! Det er jo sjukt!!

Skriv en ny kommentar

Syringe

Syringe

21, Nord-Odal

tedrikkende yeti som lever for (og av) livets små, uvurdelige øyeblikk!

Categories


Archive


hits